štvrtok, 23. júla 2015

Čokoládové cupcakes bez lepku a bez laktózy



Tak som konečne upravila svoj základný cupcake recept na bezlepkový a bezlaktózový.  Maslo zostalo, maslo sa neráta. Nie, naozaj! Kým pohár mlieka obsahuje približne 13 gramov mliečneho cukru, v lyžičke masla sa nachádza len 0.01 gramu.

Samozrejme, každý má inú hranicu tolerancie laktózy a preto ak viete, že vám enzým laktáza (štiepiaci mliečny cukor) chýba, najskôr si otestujte, či maslo znášate. Ja ho znášam dobre. Pravdepodobne až príliš dobre...

Na cupcakes budeme potrebovať (z dávky vyjde okolo 20ks):

115g zmäknutého masla (izbová teplota)
200g prírodného trstinového cukru (nerafinovaného)*
2 vajcia (domáce sú top!)
70g pohánkovej múky
70g ryžovej múky
60g kakaa
štipka soli
200ml ryžového mlieka (prípadne mandľového)

*pre zdravšiu verziu možno použiť cukor z kokosových kvetov, ktorý má nižší glykemický index.
Uistite sa však, že má „kryštálovú štruktúru“, aby sa v masle mixovaním vytvorili bublinky.

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia a krátko mixujeme. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny a časť premiešanej zmesi pridáme k maslovej časti. Zapracujeme mixérom, prilejeme polovicu mlieka a premiešame. Pridáme ďalšiu časť sypkej zmesi, premiešame, pridáme mlieko, znova premiešame a napokon dosypeme zostávajúcu sypkú časť. Koláčiky nadávkujeme do košíčkov (približne do ¾) a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 15minút. Kontrolujeme špáradlom a dotknutím sa stredu koláčika (mal by byť pružný na dotyk). Necháme vychladnúť a dochutíme/dozdobíme! Skvele chutia potreté arašidovým maslom a poprášené škoricou alebo chia „džemom“ z lesného ovocia.






Koláčiky chutia fakt super, mne dokonca viac, ako tie „pôvodné“. Sú jemné, pružné, vláčne, vôbec nie sú hutné ako niektoré bezlepkové koláče. Keď som ochutnala prvý, chcelo sa mi plakať, také sú ultramegasuper!





PS: jeden takýto koláčik má okolo 111kcal. Pre porovnanie, jeden môj klasický čokoládový ich má okolo 164 - oba koláčiky sú počítané bez krémov/zdobenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára